Get Adobe Flash Player

Herkomst van de koikarper

Reeds in schriftstukken uit het jaar 1100 v.C. wordt over de kweek van rivierkarpers geschreven. Hier wordt ook voor de eerste keer de kleurenkarper genoemd. Dit is echter slechts een aanwijzing dat China het land van herkomst van de kleurenkarper is. Andere bronnen noemen de regio van de Donau, de zwarte zee, de Kaspische zee, het Aralmeer, maar ook Korea als mogelijke plaats van herkomst.

Bij de in de Chinese schriftstukken genoemde kleurenkarpers betreft het waarschijnlijk eerder een toevallige mutatie van de rivierkarpers en niet het doelgerichte, selectieve fokken.

Tussen 700 en 200 v.C. wordt in de boeken over het fokken van vissen echter meermaals op het fokken van karpers ingegaan. Ook hier worden schijnbaar meerkleurige karpers genoemd. Het selectieve ne doelgerichte fokken begon pas na 1800.

Door de slechte voedingssituatie in de Japanse provincie Niigata, veroorzaakt door haar geografische ligging en haar afgelegenheid, hadden de hier wonende rijstboeren karpers om hun voeding aan te vullen. Hier vielen de eerste kleurmutaties op, die zich tot de kleuren rood, wit en geel beperkten. Door de moeilijke bereikbaarheid van de provincie, werd de kleurenkarper in het begin helemaal niet bekend en werd ze daardoor ook bijna niet verspreid.

Onder de leiding van de toenmalige burgemeester, richtte een groep ge´nteresseerden uit de provincie Niigata de eerste Koi-organisatie op en zorgde ervoor, dat de 27 mooiste dieren naar de Taisho-tentoonstelling 1914/1915 naar Tokio kwamen. Hier trad de karper voor de eerste keer in de publiciteit. Tokio kamen. Op de tentoonstelling won de kleurenkarper niet alleen de 2e prijs, maar zij wekte ook de belangstelling van kroonprins Hirohito, die, niet geheel belangeloos, 7 koikarpers cadeau kreeg.

De tentoonstelling en de belangstelling van de kroonprins kan men als de grote doorbraak in de koi-kwekerij betrachten. Bepaald door de grote recessie in de jaren 20 en 30 en door de 2e wereldoorlog werd de verspreiding van de koikarpers over de hele wereld duidelijk verlangzaamd. Aan het einde van de 2e wereldoorlog kwam de handel in koikarpers weer op gang. In Niigata nam het aantal huishoudens dat zich doelgericht met de kweek van koikarpers bezighield spronghaft toe. Ondertussen is de koikarper de meest geliefde vijvervis ter wereld.

Fotogalerij